• NewbodyFamily

Dröm stort - blir en superhjälte!

Lisa Wilborg är en riktig krigare när det kommer till styrka, fart och uthållighet. Hon har tävlat i triathlon de senaste åren och hunnit med allt från mindre lokala tävlingar, till en halv och en hel Ironman. Man kan såklart undra både en och två gånger vad det innebär att vara triathlet, men hur kommer det sig att någon som aldrig provat utmanar sig själv till den graden? Hur gör man egentligen när man drömmer såhär stort? Häng med och snacka med Lisa!

VI BÖRJAR MED SJÄLVA SPORTEN

Triathlon är en uthållighetsidrott där simning, cykling och löpning utförs direkt efter varandra med bara en liten stunds avbrott emellan för att byta kläder eller lämna cykeln. Det finns olika svårighetsgrader och för nybörjaren är det Sprint man ska kolla efter. Det kan variera men oftast är det inte mer än 750 m simning, 20 km cykling och 5 km löpning i ett. Lisa har varit halva Sverige runt på olika events och gillar charmen med just lokala Sprints:

– Det är inte som folk tror, att de måste vara proffs med utrustning, lull lull och att det behöver kosta massa pengar. Jag har varit i Frillesås, Borås, Varberg och andra småstäder och tävlat, och det är alla typer av människor som ställer upp. Många springer i vanliga gympaskor och cyklar för fullt med sin damcykel hemifrån, det är inte bara ”robotar” som ställer upp på såna här tävlingar.


IRONMAN ÄR TÄVLINGARNAS TÄVLING

Svenska Ironman gick av stapeln i Kalmar i somras men tävlingen anordnas över hela

världen. Det gäller att kämpa sig igenom 3,8 km simning, 18 mil cykling och ett maratonlopp på 4,2 mil. Allt inom 16 timmar. Lisa berättar att hon utmanat sig själv massor de senaste åren och att det ledde fram till att hon vågade prova en halv Ironman men det var inte självklart.

-Hade du frågat mig om jag skulle göra Ironman för tre år sen hade jag sagt aldrig. De människorna är ju galna självplågare, och jag kan fortfarande relatera till den känslan! Det var inte så att det hände från en dag till en annan för mig. Jag funderade på det, utmanade mig själv och gick utanför min comfort zone. Efter halvan tänkte jag att jag aldrig mer skulle göra om det för det var så jobbigt.

Det fanns alltså inte på kartan för Lisa att ge sig på det fulla loppet. Inte förrän hon såg klippet som hennes mamma spelat in på henne när hon når mållinjen under halvan.

Jag kollade på min egen målfilm och hur jobbigt det än var så fullföljde jag det. Det var nog det som sporrade mig att göra det igen och ta mig an ett fullt lopp. Det gjorde att jag tänkte: ”Jag kan göra detta, men jag ger det ett år. Går det åt helvete så kan jag bara kliva av, eller hur?”ALLA BEHÖVER INSPIRATION

Det kan vara en förälder, vän eller syskon som inspirerar dig att kämpa det allra sista när du är nära mål, men för den som inte har nära och kära på plats finns något som heter Hero Hour. Då är publiken din hejarklack under den 16:e timmen. Åskådare och deltagare hejar, kramar och ger stöd åt alla som envist krigat sig fram utan att veta om det faktiskt räckte hela vägen. Lisa berättar:

-Under sista timmen är det mörkt och då kommer de som inte varken är semiproffs eller übermänniskor, i mål. Tårarna bara började rinna på mig när jag såg det. De är helt normala människor som ändå sliter hela vägen in i mål. När jag såg det och min egen målgång, fattade jag att jag måste dit igen. Även om det kräver att man gräver djupt ner i motivationsgropen och det är så jobbigt, så tungt och gör så ont. Man känner sig som en superhjälte hela den dagen!


Gemenskapen och kärleken under Hero Hour var så pass stark att det gav Lisa den sista mentala skjutsen som behövdes för att anmäla sig till ett fullt Ironmanlopp. Och nu i somras, på Ironman 2018, kom hon i mål på 12 timmar, 7 minuter. Av 90 deltagare kom hon på plats 27.


-Jag höjde näven i luften och skrek ”JAAA!” – det var helt obeskrivligt! Jag kände att jag faktiskt visst kan klara allt jag vill. Jag var så galet stolt över mig själv och min självkänsla blev så stark. Sedan kramade jag om min mamma jättehårt och grät."

Lisa skrattar på det sätt som hon gjort under hela intervjun, högt och hjärtligt. Till vardags jobbar hon heltid med marknadsföring, är mamma till två barn och driver sitt företag Power by Lisa. Allt detta samtidigt som hon tränar minst ett par timmar om dagen. Hon är ett inspirerande energiknippe som lämnar en med känslan av att allt är möjligt – om man bara vill.0 kommentarer
Instagram: Newbodyab
Prenumerera på Bloggen
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon

© 2023 by Newbody AB