• Newbody Family

Emma Igelström: "Jag fick höra att jag var för tjock för att bli bäst i världen"

Uppdaterad: 24 maj 2018

De sa att jag var för stor…


Jag har så länge jag kan minnas haft komplex för min kropp.

Först var det längden. Ni vet, jag var den som alltid var längre än alla killar och fick sitta längst ner på klassfotot.

Sen var det storleken på axlarna. Mina kompisar köpte tröjor i small medan jag som simmat sedan jag var fem hade axlar som en fullvuxen man och fick febrilt leta toppar jag överhuvudtaget kunde jag ha.


En världsmästare blickar bakåt

När jag kom i puberteten var jag på väg mot världseliten. Jag fick snabbt höfter och bröst. ”babyhullet” ville inte riktigt försvinna samtidigt som jag jämfördes med mina dubbelt så gamla landslagskompisar som hade byggt muskler under många år. Jag fick höra att jag var för tjock för att bli bäst i världen. De orden är bland de jobbigaste orden jag hört i hela mitt liv. För jag hade en enda dröm i mina ungdomsår- att bli bäst i världen. De orden skallade länge i min hjärna och är också en av anledningarna till att jag under flera decennier varit ovän med min kropp.

Inte enda anledningen. Det finns många.


Emma tränar i Sports Bra Galaxy från Newbody

Snacket i omklädningsrummet om kroppar, ledet vi ställde oss på i simhallen för att göra kalipermätningar på vårt kroppsfett, det ständiga jämförandet i baddräkt och det alltid återkommande snacket om mat.

Jag hade en tro att det här kroppsföraktet var starkt sammankopplat med min karriär som elitidrottare. Som att det hörde ihop på något sätt. Att det var en del i spelet. Men jag insåg snabbt att jag hade fel.

Livet utanför handlade minst lika mycket om kroppen i förhållande till hur den uppfattades utåt.Många år efter jag slutade simma började jag springa och drömde om att köra längre lopp. Under en träningsresa där jag körde löpteknik med en instruktör fick jag höra från hen att jag inte hade de kroppsliga förutsättningarna för långdistans. Då hade jag och min kropp börjat bli kompisar så jag gick direkt till anmälan för New York-marathon.

På en annan träningsresa, då jag hade börjat med triathlon fick jag höra från en ”gubbe” att jag var för tung för backig körning. Jag spurtade om honom i backen och kvalade senare samma år till Ironman Hawaii.Vad ger oss rätten att döma andra men också oss själva vad vi klarar av efter hur vi ser ut? Samhället har skapat givna former och roller utifrån en yta som bara är en liten del av vilka vi är.

När har skalet på en lök varit det viktiga? Det är ju det som finns där under som verkligen är av betydelse. Det är det som är innehållet, det som är den väsentliga delen.

Det tog lång tid, flera decennier innan jag fick ett annat förhållande till min kropp. Ett förhållande som inte handlade om hur den såg ut utan faktiskt vad den var kapabel att klara av.

Min kropp klarar av precis allt den vill göra. Det är perfekt. Det räcker så.


Mvh,

Emma :)


Emma har på sig Newbodys Sports Bra på samtliga bilder. Tack för att du stödjer svenskt föreningsliv, Emma!

Emma Igelström pratar om osunda kroppsideal i Nyhetsmorgon (TV4)


0 kommentarer
Instagram: Newbodyab
Prenumerera på Bloggen
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon

© 2023 by Newbody AB