• Newbody Family

Våra barn lyssnar! 5 tips för att främja kroppspositivt tänk hos era barn

Gästbloggare: Sophia Anderberg @fiaanderberg


Hälsa är så mycket mer än bara mat och träning - hälsa är ett samspel mellan det fysiska och psykiska välmåendet. Du kan äta hur mycket grönsaker som helst och vara så näringsrik i din kost som det bara går, men får det dig att må dåligt är det inte längre hälsosamt, så är det bara! Efter 12 år och en slutspurt där svälten var så extrem att kroppen började lukta ammoniak och sakta men säkert slutade fungera, sökte jag hjälp och sen den dagen har jag varit en annan människa. Sophia Anderberg heter jag, och jobbar som kroppspositiv inspiratör/influencer på sociala medier.



Jag kan inte minnas att jag någonsin under min barndom hörde någon i min närhet säga ”Jag älskar min kropp” eller ”Åh vad jag trivs med mig själv och så som jag är skapt”. Jag kan inte heller minnas att jag någonsin hört någon prata gott eller väl om sin kropp i min närhet. Aldrig orden ”Jag duger som jag är, jag räcker till”.



När jag växte upp fanns inte tillgång till sociala medier. Inte heller tillgång till den typ av inspiration som jag försöker ge er idag. Det enda man ständigt matades av var viktväktarna, bantning, hur man skulle gå ner i vikt inför bikinisäsongen, tappa sommarkilon eller julkilon. Allt detta, antingen av personer i verkliga livet runt omkring mig, eller av de löpsedlar som året runt kastar rubriker i ansiktet på dig om att du inte duger. Är det konstigt att man i 12 års tid tvivlat på sig själv? Levt med konstant självförakt och haft en enda önskan? Att få bli ”smal”.



För mig innebar detta 12 år av ätstörningar. Jag har testat alla dieter som finns, jag har desperat försökt skära bort fett på kroppen, svält mig, övertränat. Jag har legat med huvudet i toalettstolen med fingrarna i halsen på min gymnasieskolas toalett och spytt upp min lunch. Det var efter 12 år som min kropp inte orkade längre och jag en dag bestämde mig. Jag bestämde mig för att det faktiskt fick vara nog. Är det seriöst detta livet ska gå ut på? Att hela tiden önska sig en mindre siffra på vågen och en mindre storlek i jeans? Att inte kunna äta det man allra helst vill pga rädsla för viktuppgång? Svaret är NEJ! Hälsa är så mycket mer än bara mat och träning, hälsa är ett samspel mellan det fysiska och psykiska välmåendet. Du kan äta hur mycket grönsaker som helst och vara så näringsrik i din kost som det bara går, men får det dig att må dåligt är det inte längre hälsosamt, så är det bara!

Efter 12 år och en slutspurt där svälten var så extrem att kroppen började lukta ammoniak och sakta men säkert slutade fungera sökte jag hjälp och sen den dagen har jag varit en annan människa. Sophia Anderberg heter jag, och jobbar som kroppspositiv inspiratör/influencer på sociala medier. Idag jobbar förebyggande för ungas psykiska hälsa kopplat till kroppsideal och vill med mitt arbete inspirera vuxna som barn till förståelsen att de duger som de är, just precis nu.



Detta är vad samhället har orsakat mig. Ett samhälle som tjänar pengar på att människor mår dåligt och vill förändra sina kroppar. Men jag ska minsann inte gynna dem några pengar längre och jag är här för att inspirera er till att inte göra det heller. Jag ska minsann se till att ge mina barn det motsatta. Jag är 100-procentigt säker på att självkärlek ska spridas i tidig ålder. Våra barn lyssnar hörrni! De lyssnar på hur vi pratar om oss själva, hur vi pratar om andra och hur vi uttrycker oss om och till andra. Låt dem få växa upp till självkärlek, låt dem förstå att alla kroppar är vackra oavsett hur de är formade. Låt dem inspireras av dig och var den inspiration du själv hade behövt för ett liv i självkärlek.


Ingenting händer över en natt men tillsammans kan vi på lång sikt ändra det skeva samhälle vi idag lever i. Vi kan uppmuntra allas lika värde oavsett storlek i kläder, hudfärg eller vikt. Vi kan uppmuntra dem att unikt är coolt och att man duger precis som man är. Någonstans måste vi börja och vad kan vara bättre än att börja med våra egna barn?



Mina 5 bästa tips till ett kroppspositivt tänk hos era barn!


1. Skippa vågen! Det finns inget som ger så skevt synsätt på oss själva som vågen. Det enda den säger är en siffra. Den säger inget om vårt värde, hur vi är som personer, hur mycket eller lite vi tränar, vad vi äter eller hur vi lever. Inte heller talar den om hur vi mår. Skippa vågen, vikten är inte viktig!


2. Prata om kroppen! Prata om kroppens funktioner och vad den gör för oss, hur fantastisk den är som fungerar som den gör och att våra kroppar är något att vara stolta över. Prata också om dess utseende, att alla kroppar ser olika ut men att ingen är mindre värd än den andra. Ungdomar har sociala medier väldigt lättillgängligt idag och det är därför enkelt att matas av ideal. Våra unikiteter gör oss helt perfekta.


3. Var den förebild du själv behövde som barn! Jag önskar många gånger att jag hade sluppit 12 år av ätstörningar och att jag i min ungdom hade förebilder som spred kroppspositivitet. Dessvärre går inte det att ändra på, men vi har möjligheten att vara de förebilder för våra barn som vi själva kanske behövde när vi var yngre.


4. Motion och hälsosam mat är viktigt, men det får inte bli FÖR viktigt! Här är balansen otroligt svår, det är viktigt att träna och äta bra mat, det vet vi alla. Men det är inte hälsosamt när det går överstyr. Därför tror jag att det är viktigt att låta våra barn vara barn. Inte lägga energi på diverse kurvor man nu mäter efter hos skolsköterskan, eller hur mycket man väger i förhållande till sin längd (jag avskyr förresten BMI). Man kan äta allt men inte alltid och enligt mig kallas det balans. Samma sak gäller motion.


5. Var uppmärksam på vad som pågår i skolan! Skolan är en plats som ska vara trygg för våra barn men tyvärr översvämmas dem ofta av fördomar, mobbning och kroppsfixering . Var uppmärksam på vad som sker och prata med er barn. Våga bry er, fråga och undra. På så vis kan vi alla vara uppmärksamma på hur vi pratar om varandra och hur vi pratar om oss själva!


Till sist, vi lär oss i tidig ålder den gyllene regeln, ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad”. Ett jättebra uttryck som vi givetvis ska fortsätta använda oss utav. Men, glöm inte bort att behandla dig själv så som du behandlar andra. Det finns ingen vi kan vara så elaka mot, heller inte så hårda mot, som oss själva. Va snäll mot dig själv! Du gör ditt bästa och du är bra!


Och det bästa är - Vi är alla helt unika och det är det som gör oss sådär härligt operfekt perfekta!


Kram och tack för mig!


Sophia

0 kommentarer
Instagram: Newbodyab
Prenumerera på Bloggen
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon

© 2023 by Newbody AB