• NewbodyFamily

Håll inte på och prata om hur våra kroppar ska och inte ska se ut – vi är alla olika.

Sophia ”Fia” Anderberg är ingen vanlig influencer. Istället för kaffe latte, dyra designerväskor och events i Stockholms innerstad, tillbringar hon de flesta dagarna hemma i Halm- stad; hon gillar att baka, göra yoga i sina underkläder och skriva av sig på sin blogg. Hennes tolkning av influencer- yrket går ut på att visa ett helt vanligt liv på Instagram

– fullt av känslor, ångest och kroppspositivitet.


VAD ÄR KROPPSPOSITIVITET?

Det är ett förhållningssätt till kroppen – att den duger precis som den är. Fias Instagram och blogg med över 90k följare visar att det är både nödvändigt och eftertraktat för personer i alla åldrar att ha en trygg plats där de kan känna att de duger. I en värld full av begränsade ideal och retuscherade bilder, vägrar Fia känna sig mindre värd, mindre snygg eller mindre lycklig.

“ Alla lever vi med kroppshets på något sätt och jag skulle säga att det har skapats ett problem som egentligen inte behöver finnas. Livet är så mycket mer än vikt och kropp, låt inte en sån banal grej styra över ditt liv och det du vill åstadkomma."


KROPPEN SKULLE BLI FRISK

Fia har levt med ätstörningar, kroppsfixering och träningshets sedan hon var 12 år. En dag bestämde hon sig för att hon hade fått nog. Hon ringde Ätstörningsmottagningen i Halmstad och bad om hjälp. Hon fick jättebra stöd av de som jobbar där och hjälp med att lära sig vissa saker på nytt; som att inte vara rädd för mat eller de förändringar som kroppen skulle göra när den blev frisk.

“ Jag vet inte vart styrkan kom ifrån, istället fylldes jag bara med modet att våga ta mig ur det. Jag vill inte ligga på min dödsbädd och inse att jag har spenderat hela mitt liv i strid med min kropp, och att varenda dag har gått ut på att räkna kalorier för att nå en fånig siffra på vågen.

Fia berättar att hon idag inte aktivt går runt och älskar sin kropp jämt. Det handlar om acceptans och att se hur viktig kroppen är. Den har funnits där för henne genom alla år av självhat och står fortfarande kvar idag.

Min kropp är något jag är oerhört stolt över idag. Jag har lärt mig att trivas med att min rumpa och lår har celluliter, lärt mig acceptera de där bristningarna på höfterna från att jag var 12–13 år och växte så fort. För mig har min kropp blivit mer som mitt verktyg. Nu är det dags att ge tillbaka lite av den tacksamheten och kärleken som kroppen gett mig, för den har ju inte velat mig något illa. Däremot har jag behandlat den som skit. "

FIA MED EN OTIS BIKE, WWW.OTISBIKES.COM. VIT ACTIVE TOP I STORLEK M, ART NR 6215.

ETT LIV UTAN FÖRBUD

Det viktigaste när det kommer till mat och träning är att inte ha några förbud. Hon äter det hon är sugen på och detsamma när det gäller motion – som kroppspositiv inspiratör ingår det i ett hälsosamt liv.

Fia blandar promenader med simpass och yoga, men oavsett vad det är för typ av träning är det något som hon tycker är kul och känner för just idag. Det ska inte kännas tvångsmässigt, ångestladdat eller jobbigt. Det är viktigt att det riktiga livet får plats, som spontanfikor med kompisar eller fredagsmys med pizza och godis.

“ Jag ville vara fri från mig själv och det fängelse jag under så många år hade levt inom, som jag själv hade satt upp. Jag ville ut och känna att jag kunde andas den friska luften och göra det jag ville utan att hela tiden tänka på konsekvenserna: ”kommer jag gå upp i vikt av detta? ”


FÖREBILDER GER DIG MOD OCH GEMENSKAP

Genom Fias blogg och Instagram får vi följa med i hemmalivet, på resor och ta del av hennes tankar. Vi lär känna henne på riktigt. Hon välkomnar alla och vill att de som kommer till henne ska känna att de duger precis som de är. Hennes kanaler är fullproppade med positivitet men också fulla av stöttning för den som behöver – här kan man gosa ner sig bland mat- och baktips, roliga utmaningar för kroppen och en hel hög må-bra inlägg.

Ett tips från Fia är att omringa sig med förebilder, framförallt på sociala medier. Fyll ditt flöde med människor som du kan relatera till och som du mår bra utav. Det finns många som mår och känner likadant som du och ingen ska behöva vara ensam i det. Hon fortsätter:

– Du kan äta hur mycket grönsaker och blomkål som helst men mår du skit utav den livsstilen du lever är det inte hälsosamt. Jag är ju en kroppspositiv inspiratör som är för motion och bra mat. Men jag är inte för hetsen kring det – jag är för att man ska göra det man känner för och att man ska äta det man vill.

0 kommentarer
Instagram: Newbodyab
Prenumerera på Bloggen
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon

© 2023 by Newbody AB