• Newbody Family

Newbody knackar på: Kungsbacka Simsällskap

Uppdaterad: 10 apr 2018

Newbody brinner för föreningslivet. Vi tycker att det är viktigt. Efter att ha tagit del av Newbodyrapportens oroande trender, vill vi ta tempen på svenskt föreningsliv. I en serie artiklar kommer vi besöka olika föreningar och ta del av deras syn på föreningslivets utveckling. Först ut är den välorganiserade föreningen Kungsbacka Simsällskap.


Vi mötte upp Emma Igelström i cafeterian utanför Kungsbacka simhall. Efter många år i världseliten, med världsrekord och mästerskapsmedaljer, är hon åter tillbaka i föreningslivet och trivs bra i Kungsbacka Simsällskap. Eftersom Emma brinner för föreningslivet och allas rätt till idrott, spelar hon in ett antal vlogg-avsnitt på ämnet, i samarbete med Newbody. I syfte att lära oss mer om föreningslivets status, har vi bokat in en intervju med Petter Sikén, klubbchef.


Är idrotten för alla idag?

I KbSS försöker man hålla nere kostnaderna, men aktiviteter såsom läger och tävlingar kostar pengar och det finns en viss risk att vissa barn kan tvingas avstå dessa aktiviteter av ekonomiska skäl. I syfte att ge alla förutsättningar att delta, anordnar KbSS olika aktiviteter för finansiering. När vi besökte dem, pågick Sponsorsimmet där klubbens medlemmar simmade in 280 tusen till föreningen, varav 70 tusen skänktes till Barncancerfonden. Utöver sådana aktiviteter, säljer KbSS bland annat Newbody och Spicy Dream för att dra in medel till verksamheten.


Hur ser det ideella engagemanget ut idag?

Till skillnad mot hur det ser ut inom många andra idrotter, har simningen relativt stor andel anställda i förhållande till ideell personal. Föräldraengagemanget är så klart ändå kritiskt för att föreningen skall fungera. I KbSS finns en föräldragrupp som har till uppgift att främja klubbsamhörigheten, och ansvarar för att fördela förberedelser och arbetsinsatser vid läger, tävlingar, försäljningar mm. Det ideella engagemanget i föräldragruppen är naturligtvis väldigt viktigt för klubben.


Hur kan ni bidra till att simningen blir mer tillgänglig för alla barn, oavsett ekonomiska förhållanden?

Petter berättar om att simningen av tradition har tävlingar där klubbarna betalar varandra för startavgift mm. vilket driver kostnader för de aktiva som vill vara med och tävla. Petter och andra i KbSS jobbar med en idé där de vill kunna erbjuda enklare kostnadsfria tävlingar där klubbarna bjuder in varandra, för att dra ner omkostnaderna för de aktiva familjerna. På så vis skulle sporten kunna bli mer tillgänglig.

Läs gärna mer om Kungsbacka Simsällskap på deras webbsida: 1Vi är så stolta över att samarbeta med alla dessa inspirerande eldsjälar som utgör basen i svenskt föreningsliv. Om du tillhör en förening som har en historia att dela med er av, tveka inte att kontakta oss. Kanske är det er vi hälsar på nästa gång? Maila Emelie Renholm på emelie@newbody.se

0 kommentarer
Instagram: Newbodyab
Prenumerera på Bloggen
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Linkedin Social Ikon

© 2023 by Newbody AB